אחת ההמלצות התזונתיות הראשונות שאני נותנת לרוב מטופליי היא להפסיק את צריכת מוצרי החלב. הערך הבריאותי של זה הוא אדיר. שינוי זה כחלק מתוכנית המותאמת אישית עבור כל מטופל, מביא לשיפור משמעותי בתחלואה נשימתית, בתחלואה של מערכת העיכול, העור ואף מסייע בתהליך ריפוי טבעי של גידולים סרטניים. יתרה מזאת, יש בצעד זה תועלת גדולה לעולם בו אנחנו חיים. לאחרונה נחשפתי לספרו החדש והמצויין של הסופר אביתר אבני ״אני פשוט נורא אוהב גבינות״, העוסק בנושא החשוב של תזונה טבעונית ומציג בו את מכלול המניעים להפסקת צריכת מוצרים מן החי. בין היתר גם החלב. הספר מהווה מגדלור המושך את הקורא לחוף מבטחים, אחרי שהייה ממושכת בים של אינפורמציה מוטעית, פרסומות ושקרים שגרמו לו, לבריאותו ולמוסריותו כמעט לטבוע. הקורא ימצא בספר לא רק מידע חשוב בענייני תזונה, כי אם מדריך חשוב לתהליך גופני ומנטלי עמוק בדרך להכרת גופו ודרכו בעולם מתוך רצון להיטיב עם עצמו ועם הסובב אותו.
אני מאמינה בתהליכים הדרגתיים, אפשר גם להתחיל מיום אחד בשבוע, בו אתם מרחיקים את המוצרים מן החי מהצלחת שלכם, זו התחלה של שינוי. נסו וחוו בעצמכם מה זה עושה לכם ולגופכם.
גילוי נאות: אני לא טבעונית. כיום תזונתי מבוססת בעיקר על מרכיבים טבעיים מהצומח, המנעות כמעט מוחלטת ממוצרי חלב (אני פשוט נורא אוהבת חמאה), צריכה מתונה של ביצים, מעט מאוד דגים ובשר לא מעובד ובעיקר הקשבה לגוף ולצרכיו. גם לי יש עוד מה לשפר. אני בתהליך חקירה מתמשך וארוך, שכל פעם אני מדייקת אותו יותר ויותר לגבי מה עושה לי טוב מבחינה גופנית, אך לא רק. אני מוצאת שהגוף והנפש הם יישות דינמית עם צרכים משתנים לאורך השנים ויש לדייק כל פעם את הבחירה התזונתית בהתאם למה שהם מאותתים לנו. זה דורש הקשבה ומודעות. חשוב שזה יעשה גם בשגרה היומיומית גם בהקשר של מה, מתי וכמה אנחנו בוחרים לאכול.
עוד אגלה לכם הקוראים, שאני בת להורים חלוצים שגידלו אותי על עקרונות הטבעונות, הצמחונות והתזונה הנכונה בשנים שבארץ עוד לא כל כך ידעו מה זה. בשנות ה 70 ניהלו הוריי את
אחת החנויות הראשונות בארץ לצמחונות וטבעונות - ״צפיחית בדבש״ ברחובות. זו היתה שליחותם ודרכם להנגיש את הדרך הזו לציבור המבקש דרך תזונתית אחרת. אבי היה טבעוני, למרות שגדל בבית בו אכלו בשר גם לארוחת הבוקר, כך שלעשות שינוי זה אמנם לא תמיד קל אבל בהחלט אפשר... אמי הקפידה מאוד על מה שהיא שמה לנו בצלחת. אין ספק שזה שירת אותנו נאמנה. תמיד התגאתה בכך שעד גיל שנה לא ראיתי רופא וגם אז זה היה בגלל דרישה של קופת החולים, הרי לא יתכן שלילדה לא נפתח תיק רפואי. תראו לי היום ילד אחד שלא פוקד את המרפאה חדשות לבקרים בשנתו הראשונה לחיים?
מה היא עשתה אתם שואלים? ראשית, עוד טרם לידתי הטמיעה בחייה ובגופה את עקרונות התזונה הטבעונית/צמחונית חופשיה מתרופות ומחומרים רעילים, ולאחר שנולדתי הקפידה להניק אותי וגם אם נזקקה לתחליף, הרי שדאגה להכין לי משקה שקדים וצימוקים מעשה ידיה. בשנתי הראשונה לחיים מוצרי חלב פרה לא הגיעו לפי אלא תזונה צמחונית/טבעונית טרייה, טבעית וחיונית. כזו היתה אמי - אמא סופר משקיענית. לא אחת ראיתי איך כל חולי - מנזלת ועד צהבת - היתה פותרת ע״י חזרה לבסיס והשענות על הקיים בטבע, מזון טבעי, שהייה בחוף הים, חשיפה לשמש מלטפת וטיול בין עצי אורנים. הנחיותיו של הרמב״ם היו נר לרגליה ״יהיו מזונותיך תרופותיך״. אז אמא, אבא תודה. אתם הייתם אחלה הורים מגניבים שבעולם. זוג אמיץ ונועז שהנחה את דרכי. דרככם אז היא היום דרכי בעולם.
אין לי ספק כי התזונה הטבעונית, הטבעית, החיונית היא התזונה הבריאה ביותר עבור האדם, מה גם שיש לה ערכים חשובים לא פחות, לקיומו של האדם כישות מוסרית המהווה חלק ממערכת גלובלית רחבה. אחד הדברים שלגביו אני נחרצת בעקרונות התזונה הטבעונית הוא הפסקת השימוש בחלב. אין אף חיה בטבע שצורכת חלב של חיה אחרת. מרגע גמילתם, חדלים היונקים בטבע להיזון מחלב. אין צורך קיומי בחלב אחרי גיל הינקות, למרות שמספרים לכם אחרת, בטח לא בזה של חיה אחרת, שכן חלב פרה מיועד לעגל וחלב העז מיועד לגדי. לא רק שאין בהם הכרח, הם עלולים אף להזיק. אני רואה את זה בחיי המקצועיים כרוקחת הנחשפת לתחלואה הולכת ועולה של שלל בעיות הורמונאליות ואוטואימוניות. קיימים מחקרים ממכונים אקדמאים מובילים בעולם המצביעים על הקשר בין צריכת החלב המוגברת בדורנו לבין תחלואה מוגברת בעולם המערבי הצורך חלב. מעבר למחקר כזה או אחר מוטב אם נשכיל ונתבונן באוכלוסיות שלא צורכות חלב. סטטיסטית הן סובלות הרבה פחות מתחלואה באוסטאופורוזיס, סרטנים הורמונאלים, סכרת נעורים, אלרגיות, ותת פעילות של בלוטת התריס. כחוקרת תמיד אעדיף להסתמך על נתונים סטטיסטיים של תחלואה ותמותה, המפורסמים באופן רשמי על ידי משרדי הבריאות בכל העולם. מחקרים לעומת זאת עלולים להיות מוטים בגלל גורמים מממנים בעלי אינטרסים זרים. הנייר סופג הכל, גם שקר גדול.
אוכל מזיק שאנחנו מכניסים לגופנו על בסיס יומיומי גובה מאיתנו מחיר בריאותי כבד. אני ערה לקושי הרב בלשנות הרגלים ולהתמודד מול הנחיות תזונתיות סותרות ופרסומות מטעות. לפיכך, אני ממליצה, צאו לחקור את הנושא. תקראו. תעשו ניסוי על עצמכם. כל אחד מכם הוא חוקר שיכול לחוש על ״בשרו״ מה בריא לו ומה לא.
הקריאה בספר ״אני פשוט נורא אוהב גבינות״ תתן לכם כלים חשובים בעניין, תפקח את עיניכם ותסייע בידכם לקבל החלטה מושכלת שאינה מושפעת מאינטרסים זרים, אלא מושתתת על הבנה עמוקה של הבחירה שלכם בתזונה המתאימה לגופכם ולרוחכם. לפניכם הלינק בו תוכלו למצוא את הספר.
״אמור לי מה אתה אוכל ואומר לך מי אתה״ כתב עורך הדין הצרפתי Anthelme Brillat-Savarin, בשנת 1862. לימים הוטמע משפט זה בלקסיקון האנגלי בגרסתו המוכרת ״אתה מה שאתה אוכל״.
אם כן, מי אתם?
במקרה שלי זה- אני כל כך אוהבת שניצל...🤣 למזלי לא אוהבת גבינות ובגלל זה הרבה יותר קל לי לוותר
לגבי בשר ועוף קצת יותר מאתגר אבל כפי שכתבת לקחת את כתהליך, לאט לאט. הארת לי נקודה שאתחיל ליישם לאט ובקצב שלי. תודה רבה😘
טבעונות לאדם הממוצע שחי בעולם מערבי היא מאתגרת ובשל כך עלולה לייצר לנו חסרים רבים.
לצד זה , לצמצום והמנעות יש מחירים ועל כן אם מחליטים לעשות שינויים תזונתיים מרחיקי לכת כמו מעבר לטבעונות יש לעשות זאת באחריות ובזהירות.
המפתח הוא איזונים וכפי שכתבת חקירה הבנה והקשבה לגוף.